Haber

Türkoğlu nerede? Türkoğlu ve çevresinin nüfusu nedir? Türkoğlu kime bağlı?

Kahramanmaraş7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kahramanmaraş Türkiye’nin Türkoğlu ilçesi merak edildi. Pekala, Türkoğlu nerede? Türkoğlu ve çevresinin nüfusu nedir? Türkoğlu kime bağlı? Detaylar burada…

TÜRKOĞLU NEREDE?

Türkoğlu, Kahramanmaraş ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 78.569

Alan: 490 m (1.600 ft) (Rakım)

TÜRKOĞLU NÜFUSU NE KADAR?

Kahramanmaraş ilinde bulunan Türkoğlu’nun nüfusu 78.569’dur.

TÜRKOĞLU HANGİ İLE İLGİLİDİR?

Türkoğlu, Kahramanmaraş ilinin bir ilçesidir. İlçenin nüfusu 2020 yılı itibari ile Türkoğlu 78.569 kişidir.

kökenler

İlçenin eski adı “Eloğlu” dur. Eloğlu isminin verilmesiyle ilgili çeşitli rivayetler var. Bunlar: Buraya sonradan geldikleri için çevredekiler yabancı anlamında “Eloğlu” dediler; El kelimesinin devlet anlamı da vardır. Devlet tarafından yerleştirildikleri için “Eloğlu”nu “Devletoğlu” anlamında kullanmış olabilirler; Maraşlı bir delikanlı bu bölgede bir kızı kaçırmış ve bugünkü ilçe merkezinin aşağı kısmına saklanmışlar. Burası bataklık olduğu için sivrisinek çok oluyor, bir süre sonra yiyecekleri bitiyor. Delikanlı yiyecek almak için Maraş’a gider. Bu yolculuk ve dönüş uzun sürüyor. Sivrisinekler bu kıza çok zarar veriyor, bu olayın olduğu yere “Eloğlu” adı verildi çünkü kız ağlayarak “Eloğlu’na inanamıyor musunuz?” diye bağırdı.

11 Şubat 1960’ta dönemin başbakanı Adnan Menderes burayı ziyaret etmiş ve buranın ilçe, adının da Türkoğlu olmasına karar vermiş. 20 Nisan 1960 tarih ve 7033 sayılı kanunla Kahramanmaraş’ın 6. ilçesi olmuştur.

tarih

İlçe genelinde bulunan höyüklerden ve Domuztepe Höyüğü’nde yapılan kazılardan anlaşıldığı üzere ilçenin yaklaşık yedi bin yıllık köklü bir tarihi vardır. Pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış olan ilçe, bugünkü merkezinde yerleşime 180 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde başlamıştır. Türkoğlu’nun ilk sakinleri Oğuzlar’ın Avşar boyuna bağlı Tecirli aşiretiydi. Tecirli aşireti; Tombak, Ender, Ericek köyleri ve Çukurova’nın ortasında göçebe bir hayat yaşıyorlardı. “gurbetçilerin” bu göçebe yaşamları çevreye zarar verdiğinde, sakinlerin şikayetleri artar. Derviş Paşa, Osmanlı Devleti tarafından bu şikayetlerin tek sebebi olmayan bir göreve tayin edilmiş ve uzun uğraşlar sonucunda Tecirler zorla yerlerine nakledilmiştir. Halen bu döneme ait yapılar mevcuttur. Genelde bu yerler Cumhuriyet mahallesinde oluyor.

Eloğlu Mondros, Mütareke Antlaşması’ndan sonra Ermenilerin güdümünde Fransızlar tarafından işgal edilen Maraş ile aynı güzergâh üzerinde olduğu için zaman zaman işgal, zulüm ve toplu katliamlara maruz kaldı.

Eloğlu, bu zulümler nedeniyle bir süreliğine tahliye edildi. Bu sırada Fransızlar, merkezdeki Ulu Cami’de ikamet ediyordu. Eloğlu son olarak 11 Şubat 1920’den sonra Fransızlar Maraş’tan çekilirken zulme uğradı. Fransızlar çevredeki çeteler tarafından bu bölgeden sürüldü. 12 Şubat 1920’de Fransızlar bu bölgeyi tamamen İslahiye istikametine doğru terk ettiler.

Türkoğlu

Türkoğlu, il merkezine yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. İlçenin toplam nüfusu yaklaşık 78.569’dur.

İlçenin ilk adı Eloğlu’dur. 1944 yılında köy iken 1960 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. İlçe, denizden yaklaşık 500 m yükseklikte bulunmaktadır. Farklı kuş türlerine ev sahipliği yapan Gavur Gölü, bu ilçenin nadide doğal güzellik alanıdır.

İlçede görülmeye değer tarihi ve turistik yapıların ortasında Gavur Gölü üzerine yapılmış olan Dalyan Köprüsü ve Hititler döneminde yapılmış olan Doluca Kalesi bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu